Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"

Головне управління пенсійного фонду України


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 62 гостя.

ExportUA

Інструктажі з питань охорони праці: види, особливості проведення

Переглядів: 249
28.03.2024 - 11:13

Загальна інформація та нормативно-правове регулювання
Нормативна база: Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0231-05#Text).
Інструктажі з питань охорони праці на підприємстві, в установі, організації мають проходити усі працівники під час прийняття на роботу і в процесі трудової діяльності, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання.
Інструктаж, навчання та перевірку знань з охорони праці зобов’язаний організувати роботодавець за власний рахунок.
Законодавством заборонено допускати до робіт працівників, у т. ч. посадових осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.
Відповідальність за організацію і проведення інструктажів несе роботодавець.

 Види інструктажів з охорони праці
За характером і часом проведення розрізняють вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий інструктажі, кожен з яких проводиться певним категоріям працівників та за певних умов.
 
Вступний інструктаж з охорони праці
Цей вид інструктажу з охорони праці на підприємстві проводять: 
• усім працівникам, яких приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади; 
• працівникам інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства; 
• учням та студентам, які проходитимуть на підприємстві трудове або професійне навчання; 
• учасникам екскурсії на підприємство. 
Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця, який в порядку, встановленому Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці. 
Запис про проведення вступного інструктажу для осіб, які приймаються на роботу відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці (додаток 5 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці), який зберігається службою охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у наказі про прийняття працівника на роботу. 

Первинний інструктаж з охорони праці
Такий вид інструктажу з питань охорони праці проводять з працівниками: 
• новоприйнятими на постійну чи тимчасову роботу; 
• відрядженими з іншого підприємства; 
• яких перевели з іншого структурного підрозділу підприємства; 
• які виконуватимуть нову роботу; з учнями, курсантами, слухачами та студентами навчальних закладів: 
• до початку трудового або професійного навчання; 
• перед виконанням кожного навчального завдання, пов’язаного з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів тощо.

Повторний інструктаж з охорони праці
Терміни проведення повторного інструктажу встановлюються НПАОП, які діють у галузі, або роботодавцем з урахуванням конкретних умов праці, проте не рідше: 
• одного разу на три місяці – для робіт з підвищеною небезпекою; 
• одного разу на шість місяців – для інших робіт. 

Позаплановий інструктаж з охорони праці
Цей вид інструктажу з охорони праці проводять у тому разі, якщо на підприємстві: 
• введено в дію нові або переглянуті НПАОП, внесено зміни та доповнення до них; 
• змінено технологічний процес, замінено або модернізовано устаткування, прилади, інструменти, вихідну сировину, матеріали тощо; 
• працівниками порушено вимоги НПАОП, й це призвело до травм, аварій, пожеж тощо; 
• у разі перерви понад 30 календарних днів у роботі виконавця робіт з підвищеною небезпекою та понад 60 днів – у роботі виконавця інших робіт. 

Цільовий інструктаж з охорони праці
Проводять у разі ліквідації аварії або стихійного лиха та проведення робіт, на які потрібен наряд-допуск, наказ або розпорядження. 
У разі виконання робіт, на які потрібно оформлювати наряд-допуск, цільовий інструктаж реєструють у цьому наряді-допуску, а в журналі реєстрації інструктажів – не обов’язково. 
Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі завершуються перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці, особою, яка проводила інструктаж. 
При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і навичок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань. 
При незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не надається. Повторна перевірка знань при цьому не дозволяється. 
Про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів та їх допуск до роботи, особа, яка проводила інструктаж, уносить запис до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці (додаток 6 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці). 
Сторінки журналу реєстрації інструктажів повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою (за її наявності). 

Джерело: 
http://vinetc.org.ua/novini-ta-podii/instruktazhi- pitan/#:~:text=%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B8%20%D1%96%D0%BD%D1%81%D1% 82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%B6%D1%96%D0%B2%20%D0%B7
%20%D0%BE%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%20%D0%BF%D1
%80%D0%B0%D1%86%D1%96,%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B2%
D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2%20%D1%82%D0%B0%20%D0%B7%D0%B
0%20%D0%BF%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%85%20%D1%83%D0%BC%D0
%BE%D0%B2.