Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"

Головне управління пенсійного фонду України


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 47 гостей.

Презедент України

До уваги мешканців громади!

Переглядів: 1162
13.06.2024 - 15:04

 Інформуємо про основні положення Державної програми  компенсації за знищене житло.

Програма поширюється на власників житла, знищеного в результаті бойових дій після 24.02.2022 (після набрання чинності Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022).

Кошти надаються, якщо житло

1. Розміщено на території, що не була окупована до 24 лютого 2022 року. Наразі послуга доступна власникам житла на не окупованій території, де не ведуться активні бойові дії.

2. Не підлягає відновленню. Визнане непридатним для життя після оцінки комісії. Тобто повністю знищене, без можливості ремонту.

3. Має власника. Заяву може подати людина, яка має право власності на житло. Об’єкт нерухомого майна має бути внесений  до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Що потрібно знати про отримання допомоги? 

       Питання, що стосуються надання компенсації за знищене нерухоме майно, регулюються:

1. Законом України від 23 лютого 2023 року № 2923 – ІХ «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України».

2. Порядком надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2023 № 600 (далі – Порядок № 600). Порядком № 600 регулюється механізм надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна та її використання. 

Порядком  № 600 передбачено два способи надання компенсації, що призначені для фінансування: 

- будівництво будинку садибного типу, садового або дачного будинку шляхом перерахування на поточний рахунок отримувача грошових коштів;

- придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифікату. 

Щоб отримати допомогу, потрібно: 

Крок 1. Подати інформаційне повідомлення про зруйноване майно до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України:

1) самостійно фізичною особою чи представником юридичної особи:

 - засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі – Портал Дія);

- з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків;

2) через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

 Умови, механізм та процедура подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно визначаються Порядком надання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 березня 2022 року № 380. 

Крок 2. Окремо подати заяву про виплату за зруйноване  майно.

Згідно з п.8 Порядку № 600 заява про надання компенсації  за знищені об’єкти нерухомого майна подається до Комісії за вибором заявника наступними способами:

1)  в електронній формі – засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка  Порталу Дія (Дія).

2) у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

 Крок 3. Дочекатися отримання сертифікату. Переглянути житловий сертифікат можна в застосунку Дія. Сповіщення про готовність сертифіката надійде в застосунок Дія. Необхідно вибрати один із варіантів його отримання:

- тільки в за стосунку Дія;

- тільки на електронну адресу, вказану під час подання заявки.

Електронний сертифікат буде автоматично надіслано й збережено в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. Сертифікат діє протягом 5 років з моменту отримання. 

Крок 4. Подати заявку в Дію для бронювання коштів за сертифікатом та дочекатися підтвердження бронювання. 

Крок  5. Укласти угоду  у  нотаріуса. Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця майна.

Після того, як власник житлового сертифіката обере бажану нерухомість і подасть заяву на бронювання коштів в застосунку Дія, саме нотаріуси вносять відомості до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, перевіряють припинення права власності на зруйнований об'єкт та оформлюють угоду купівлі-продажу на придбане житло.

Тому оформити угоду купівлі-продажу за житловий сертифікат можуть виключно ті нотаріуси, які підключились до електронного кабінету в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. З переліком нотаріусів можна ознайомитись за посиланням https://renovation.gov.ua/news . Перелік оновлюється по мірі надходження нових заяв.  

Коли потрібно припинити право власності на знищений об’єкт майна? 

Право власності необхідно припинити виключно ПІСЛЯ отримання житлового сертифікату, і ДО укладання угоди купівлі-продажу нового житла. 

ВАЖЛИВО! Порядок реалізації житлових  сертифікатів передбачає:

-  пошуку житла,

- здійснення оплати за проведення оцінки нерухомого майна,

- вчинення нотаріальних дій, в тому числі укладання попередніх договорів та договорів про купівлю-продаж житла.

 Відповідно до п. 50 Порядку № 600  у разі відсутності у виконавця Програми грошових коштів, необхідних для фінансування придбання житла з використанням сертифіката, розгляд звернень про фінансування придбання житла автоматично зупиняється та поновлюється після надходження грошових коштів на його рахунок у необхідному обсязі.

Останні статті на сайті